wiki:Dogodki/2012/04/OmrezimoCrnomelj
Last modified 7 years ago Last modified on 04/04/12 16:19:53

Delavnica v Črnomlju in začetek projekta Omrežimo Črnomelj

Mladinski center BIT vas v okviru sodelovanja z WLAN Slovenija in pobudnikom Ninom Vranešičem vabi na delavnivo na temo brezžičnih omrežij. Delavnica bo uvod v projekt Omrežimo Črnomelj s katerim želimo pokriti čimvečji del mesta z brezžičnim internetom.

poster

Za koga?

Dijake, študente, osnovnošolce, radovedneže, (dobro)srčne in izzivov željne! Te zanima kaj od sledečega; brezžične komunikacije, družbeno koristno delo, računalništvo, organske tehnologije, elektronika, raziskovanje ... potem je ta delavnica gotovo zate.

Predznanje za udeležbo na delavnici ni potrebno!

Zakaj?

Da se kaj novega naučiš in spoznaš druge, ki se ukvarjajo s področji, ki te morda zanimajo ali da ugotoviš, zakaj bi te lahko zanimala. Da dobiš odgovore na vprašanja o računalniških omrežjih in sorodnih tehnologijah.

Kdaj?

Delavnica bo potekala v sredo 04.04.2012 ob 17.00 v prostorih KBŠ na Kolodvorski 34, Črnomelj (predvidoma bo trajala tri ure, v kolikor bo več kot 10 prijavljenih bomo določili dodaten termin). Na delavnici bo predstavljeno omrežje WLAN Slovenija, osnove računalniških omrežij ter prilagoditev usmerjevalnika v povezavo v omrežje.

Kako?

Izpolni obrazec na http://bit.ly/GEkNwa. Zaželjeno je, da prineseš prenosni računalnik, ki pa ni pogoj za udeležbo.

Mladinski center BIT se trudi zagotoviti sponzorska sredstva za projekt, ker pa jih še nismo v celoti zbrali, bodo lahko udeleženci za simbolni prispevek 10 EUR pridobili usmerjevalnik in postavili wlan slovenija dostopno točko in tako pomagali pri razširitvi samega omrežja. Zbrana sredstva bodo izključno porabljena za projekt Omrežimo Črnomelj. Preberi več o omrežju.

S prijavo te bomo tudi dodali na poštni seznam za občasne novice na temo brezžičnega omrežja in sorodnih tematik.

Vsa vprašanja, skrbi, predloge in graje lahko nasloviš na naslov nino@wlan-si.net.

Izvedba te delavnice je v okviru projekta sofinanciranega s strani Evropske komisije. Vsebina teh strani je izključno odgovornost avtorjev in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Mladi v akciji Mladina Movit

Program delavnice

Program delavnice je še v izdelavi, navedene so okvirne vsebine.

Predstavitev wlan slovenija

Predstavitev ideologije, izvora in nedolgočasne zgodovine omrežja s strani nekaj aktivnih sodelujočih. Izvedeli boste, da je wlan slovenija pobuda za vzpostavitev odprtega omrežja širom Slovenije in je produkt sodelovanja posameznic in posameznikov ter organizacij, ki v omrežje vlagajo svoje znanje, opremo in lokacije. Omrežje je mednarodno priznano predvsem po inovativnih organskih pristopih k razvoju potrebne programske in strojne opreme, kar potrjuje tudi večletno sodelovanje v projektu Google Summer of Code pod okriljem organizacije Freifunk. Kaj počnemo letos bomo razkrili na delavnici.

Osnove brezžičnih komunikacij in strojna oprema

Predavanje o delovanju, zgodovini in razvoju brezžičnega Interneta ter osnovah radijskih komunikacij. Naučili se boste zakaj je pomembno kako so antene obrnjene, zakaj brezžični Internet ne deluje v hladilniku, kaj vse se skriva v brezžičnih routerjih in še mnogo več.

nodewatcher in organska tehnologija

Predstavili vam bomo drobovje programskega dela wlan slovenija, vendar ne bomo govorili o programski kodi, temveč o pristopu k problemom, kako s pravilnimi programi odpravimo vse tegobe in prihranimo dosti časa, kako zasnujeno decentraliziran sistem, ki se obnaša kot živ organizem.

Praktični del

Pravkar pridobljeno znanje bo uporableno na routerjih, vsak bo preizkusil predstavljen postopek na svojem routerju, ga spremenil v svojo wlan slovenija točko, ki jo boš lahko postavil/a doma.

Sodelovanje, vprašanja in prosta debata

Kako sodelovati pri wlan slovenija in čas za sproščeno debato ter vprašanja.


Gradiva

  • Informacije o routerju, ki bo na voljo se nahajajo tukaj
  • Za uporabo SSH in Telnet povezave z routerjem, je potreben program PuTTY za Windows operacijski sistem
  • Navodila za vzpostavitev routerja, na delavnici MC BiT Črnomelj.

Prispevki na blogu

Attachments