wiki:Dogodki/2012/06/DelavnicaOrganskaBrezzicnaOmrezjaSezana
Last modified 7 years ago Last modified on 06/21/12 15:08:49

Delavnica Organska brezžična omrežja, Sežana

V sodelovanju z Radio klubom Nika Šturma-Tarzana Sežana ter Radioamaterskim klubom Študent - S59DXX pripravljamo delavnico Organska brezžična omrežja, ki bo soboto 23. junija ob 9.00 v prostorih Visokošolskega Središča Sežana na Kraški ulici 2 v Sežani.

Časovni potek:

  • 9h-12h predavanja in predstavitve
  • 12h-13h kosilo
  • 13h-16h(ali kasneje) praktični del delavnice in prikazi brezžičnih komunikacij

poster

Organska brezžična omrežja

Novo tisočletje je prepletlo naš svet z brezžičnimi komunikacijami, mnoge naprave se povezujejo v omrežja brezžičnega interneta s tehnologijo WiFi, a so pri tem izjemno omejena na organizacijski ravni. wlan slovenija je organsko, odprto in živo brezžično omrežje. Nastaja, raste, se spreminja glede na okolico, se prilagaja in uspeva, kjer odprti in veseli ljudje sodelujejo.

V poletni soboti te bomo popeljali od samih osnov delovanja brezžičnega interneta in tehnologije WiFi, do povsem praktičnega raziskovanja brezžičnega routerja, ki ga boš prejel na delavnici in sprogramiral za delovanje v odprtem brezžičnem omrežju wlan slovenija. Pot bomo nadaljevali z raziskovanjem radijskega spektra, sprejemanjem satelitskih signalov in oddajnikov v letalih kar s povsem navadnim sprejemnikom DVB-T USB, z njim pa bomo mogoče ustvariti tudi lasten sprejemnik GPS.

Na delavnico ste vabljeni vsi ljudje dobre volje, tehnološko radovedni ali pa preprosto odprtega srca in želite izvedeti kako preprosto je deliti svoje brezžično omrežje z okolico.

Prijava

Prijave na delavnico sprejemamo na pridem@wlan-si.net, prijavnina je 20€ (člani Kluba študentov Sežana 10€), vsak udeleženec v trajno last za uporabo v omrežju "wlan slovenija" prejel brezžični usmerjevalnik - router. Preberi več o omrežju. Po najboljših močeh se trudimo pridobiti sponzorska sredstva, s katerimi želimo subvencionirati udeležbo na delavnici dijakom, v kolikor lahko pomagaš, nas prosim kontaktiraj.

Število udeležencev je omejeno na 25, v primeru velikega zanimanja, pa se bomo potrudili delavnico čimprej ponoviti.

Vsa vprašanja, skrbi, predloge in graje lahko nasloviš na naslov za prijavo ali neposredno na organizatorja: musti@wlan-si.net

Podporniki in sponzorji:

Visokošolsko središče Sežana Fakulteta za računalništvo in informatiko Klub študentov Sežana Občina Sežana

Izvedba te delavnice je v okviru projekta sofinanciranega s strani Evropske komisije. Vsebina teh strani je izključno odgovornost avtorjev in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Mladi v akciji Mladina Movit

Spekter delavnice

Predstavitve bodo tehnične narave, vendar za udeležbo in razumevanje predznanje ni potrebno, vprašanje pa so izjemno zaželjena! Sledeči program je povsem okvirne narave, delavnica bo vključevala še kar nekaj drugih zanimivih tematik.

Uvod v Organska brezžična omrežja

Kratko in jedernato bomo povzeli program delavnice, se predstavili in zastavili delavnico po meri udeležencev.

Brezžične tehnologije

Spoznali bomo kako brezžične komunikacije potekajo, od kot izvirajo in kako sprejeti najboljši signal. Zakaj povezava včasih slabo deluje če stojimo blizu oddajnika in zakaj lahko s primernim prijemom prekinemo povezavo mobilnega telefona. Napravili bomo hiter pregled uveljavljenih brezžičnih tehnologij in protokolov, kot so WiFi, GSM, DVB-T, PacketRadio, GPS, Glonassis, APRS...

Sprejemanje brezžičnih komunikacij

Omenjene tehnologije bomo sprejemali s pomočjo programsko definiranega radijskega sprejemnika (Software Defined Radio - SDR) in preprostega ključka USB DVB-T, jih dekodirali, morebiti pa tudi pošiljali v eter ter spremljali njihovo pot.

Radiamaterske komunikacije

Brezžične komunikacije so srce radioamaterske dejavnosti, ki združuje zainteresirane, radovedne in radio-aktivne. Predstavili vam bomo izletniško tekmovalni program Summits On The Air, kako popestriti planinske izlete, vzpostaviti neposredno brezžične povezave z oddaljenimi kraji ali pa kar z luno.

Brezžična omrežja

Preizkusili bomo kako uspešno prenesti sporočilo skozi množico na WiFi različici glasnega koncerta, spoznali kako uspešno deliti brezžično povezavo med nekaj uporabniki, prebivalci mesta ali pa kar svetom. Spoznali bomo zakaj večja antena pogosto ni boljša, kako hitro vzpostaviti velika brezžična omrežja, jih izboljšati in odpraviti morebitne težave.

Spoznavanje brezžičnega routerja in vzpostavitev v omrežje wlan slovenija

Pravkar pridobljeno znanje o brezžičnih omrežjih bomo postavili na test, na router naložili odprtokodni firmware, se sprehodili skozi njegove možnosti in nenazadnje pa bo vsak svoj router sprogramiral za delovanje v mesh omrežju wlan slovenija, s tem pa bomo na delavnici ustvarili edinstveno omrežje nekaj desetih routerjev, ki bodo med sabo organizirano komunicirali.

Attachments