wiki:Dogodki/2013/08/DelavnicaOrganskaBrezzicnaOmrezjaRuse
Last modified 6 years ago Last modified on 08/03/2013 05:26:14 AM

Delavnica Organska brezžična omrežja, Ruše

V sodelovanju z Centrom za mlade Ruše pripravljamo delavnico Organska brezžična omrežja, ki bo soboto 10. avgusta ob 10.00 v prostorih Mali dvorani Centra za mlade Ruše.

Časovni potek:

  • 10h-13h predavanja in predstavitve
  • 14h-15h odmor za kosilo
  • 15h-17h (ali kasneje) praktični del delavnice in prikazi brezžičnih komunikacij

poster

Organska brezžična omrežja

Novo tisočletje je prepletlo naš svet z brezžičnimi komunikacijami, mnoge naprave se povezujejo v omrežja brezžičnega interneta s tehnologijo WiFi, a so pri tem izjemno omejena na organizacijski ravni. wlan slovenija je organsko, odprto in živo brezžično omrežje. Nastaja, raste, se spreminja glede na okolico, se prilagaja in uspeva, kjer odprti in veseli ljudje sodelujejo.

V poletni soboti te bomo popeljali od samih osnov delovanja brezžičnega interneta in tehnologije WiFi, do povsem praktičnega raziskovanja brezžičnega routerja, ki ga boš prejel na delavnici in sprogramiral za delovanje v odprtem brezžičnem omrežju wlan slovenija. Pot bomo nadaljevali z raziskovanjem radijskega spektra, sprejemanjem satelitskih signalov in oddajnikov v letalih kar s povsem navadnim sprejemnikom DVB-T USB, z njim pa bomo mogoče ustvariti tudi lasten sprejemnik GPS.

Na delavnico ste vabljeni vsi ljudje dobre volje, tehnološko radovedni ali pa preprosto odprtega srca in želite izvedeti kako preprosto je deliti svoje brezžično omrežje z okolico.

Prijava

Prijave na delavnico sprejemamo na lucijan.vihar@cezam.org, prijavnina je 17€, vsak udeleženec v trajno last za uporabo v omrežju "wlan slovenija" prejel brezžični usmerjevalnik - router. Preberi več o omrežju.

Vsa vprašanja, skrbi, predloge in graje lahko nasloviš na naslov za prijavo ali neposredno na predavatelja: musti@wlan-si.net

Spekter delavnice

Predstavitve bodo tehnične narave, vendar za udeležbo in razumevanje predznanje ni potrebno, vprašanje pa so izjemno zaželjena! Sledeči program je povsem okvirne narave, delavnica bo vključevala še kar nekaj drugih zanimivih tematik.

Uvod v Organska brezžična omrežja

Kratko in jedernato bomo povzeli program delavnice, se predstavili in zastavili delavnico po meri udeležencev.

Brezžične tehnologije

Spoznali bomo kako brezžične komunikacije potekajo, od kot izvirajo in kako sprejeti najboljši signal. Zakaj povezava včasih slabo deluje če stojimo blizu oddajnika in zakaj lahko s primernim prijemom prekinemo povezavo mobilnega telefona. Napravili bomo hiter pregled uveljavljenih brezžičnih tehnologij in protokolov, kot so WiFi, GSM, DVB-T, PacketRadio, GPS, Glonassis, APRS...

Sprejemanje brezžičnih komunikacij

Omenjene tehnologije bomo sprejemali s pomočjo programsko definiranega radijskega sprejemnika (Software Defined Radio - SDR) in preprostega ključka USB DVB-T, jih dekodirali, morebiti pa tudi pošiljali v eter ter spremljali njihovo pot.

Brezžična omrežja

Preizkusili bomo kako uspešno prenesti sporočilo skozi množico na WiFi različici glasnega koncerta, spoznali kako uspešno deliti brezžično povezavo med nekaj uporabniki, prebivalci mesta ali pa kar svetom. Spoznali bomo zakaj večja antena pogosto ni boljša, kako hitro vzpostaviti velika brezžična omrežja, jih izboljšati in odpraviti morebitne težave.

Spoznavanje brezžičnega routerja in vzpostavitev v omrežje wlan slovenija

Pravkar pridobljeno znanje o brezžičnih omrežjih bomo postavili na test, na router naložili odprtokodni firmware, se sprehodili skozi njegove možnosti in nenazadnje pa bo vsak svoj router sprogramiral za delovanje v mesh omrežju wlan slovenija, s tem pa bomo na delavnici ustvarili edinstveno omrežje nekaj desetih routerjev, ki bodo med sabo organizirano komunicirali.

Attachments