wiki:Dogodki/2013/10/DelavnicaOrganskaBrezzicnaOmrezjaAjdovscina
Last modified 6 years ago Last modified on 10/21/2013 09:54:48 PM

poster

Delavnica Organska brezžična omrežja, Ajdovščina

V omrežju wlan slovenija skupaj z društvom Duh časa pripravljamo delavnico Organska brezžična omrežja, ki bo v soboto 26. oktobra ob 9.00 v prostorih Mladinskega centra Hiša mladih na Cesti IV. Prekomorske 61 A v Ajdovščini.

Časovni potek:

  • 9h-12h predavanja in predstavitve
  • 12h-13h kosilo
  • 13h-16h(ali kasneje) praktični del delavnice in prikazi brezžičnih komunikacij

Organska brezžična omrežja

Novo tisočletje je prepletlo naš svet z brezžičnimi komunikacijami, mnoge naprave se povezujejo v omrežja brezžičnega interneta s tehnologijo WiFi, a so pri tem izjemno omejena na organizacijski ravni. wlan slovenija je organsko, odprto in živo brezžično omrežje. Nastaja, raste, se spreminja glede na okolico, se prilagaja in uspeva, kjer odprti in veseli ljudje sodelujejo.

V jesenski soboti te bomo popeljali od samih osnov delovanja brezžičnega interneta in tehnologije WiFi, do povsem praktičnega raziskovanja brezžičnega routerja, ki ga boš prejel na delavnici in sprogramiral za delovanje v odprtem brezžičnem omrežju wlan slovenija.

Na delavnico ste vabljeni vsi ljudje dobre volje, tehnološko radovedni ali pa preprosto odprtega srca in želite izvedeti kako preprosto je deliti svoje brezžično omrežje z okolico.

Predstavil se nam bo tudi Radio klub Ajdovščina.

Prijava

Prijave na delavnico sprejemamo na pridem@wlan-si.net, (dopiši DA/NE pri "imam svoj računalnik") prijavnina je 20 € (člani Kluba ajdovskih študentov 10 €), vsak udeleženec v trajno last prejme brezžični usmerjevalnik - router za uporabo v omrežju wlan slovenija. Preberi več o omrežju. Po najboljših močeh se trudimo pridobiti sponzorska sredstva, s katerimi želimo subvencionirati udeležbo na delavnici dijakom, v kolikor lahko pomagaš, nas prosim kontaktiraj.

Število udeležencev za praktični del je omejeno na 15 + kolikor vas ima svoj (prenosni) računalnik. V primeru velikega zanimanja, bomo delavnico ponovili v Vipavi.

Vsa vprašanja, skrbi, predloge in graje lahko nasloviš na naslov za prijavo ali neposredno na organizatorja: mitja@wlan-si.net

Podporniki in sponzorji:

Društvo Duh časa MC Hiša mladih Klub Ajdovskih Študentov Računalniške novice Moja občina - Ajdovščina

Spekter delavnice

Predstavitve bodo tehnične narave, vendar za udeležbo in razumevanje predznanje ni potrebno, vprašanja pa so izjemno zaželjena! Sledeči program je povsem okvirne narave, delavnica bo vključevala še kar nekaj drugih zanimivih tematik.

Uvod v Organska brezžična omrežja

Kratko in jedernato bomo povzeli program delavnice, se predstavili in zastavili delavnico po meri udeležencev.

Brezžične tehnologije

Spoznali bomo kako brezžične komunikacije potekajo, od kot izvirajo in kako sprejeti najboljši signal. Zakaj povezava včasih slabo deluje če stojimo blizu oddajnika in zakaj lahko s primernim prijemom prekinemo povezavo mobilnega telefona. Napravili bomo hiter pregled uveljavljenih brezžičnih tehnologij in protokolov, kot so WiFi, GSM, DVB-T, PacketRadio, GPS, Glonassis, APRS...

Sprejemanje brezžičnih komunikacij

Omenjene tehnologije bomo morda tudi sprejemali s pomočjo programsko definiranega radijskega sprejemnika (Software Defined Radio - SDR) in preprostega ključka USB DVB-T, jih dekodirali, morebiti pa tudi pošiljali v eter ter spremljali njihovo pot.

Brezžična omrežja

Preizkusili bomo kako uspešno prenesti sporočilo skozi množico na WiFi različici glasnega koncerta, spoznali kako uspešno deliti brezžično povezavo med nekaj uporabniki, prebivalci mesta ali pa kar svetom. Spoznali bomo zakaj večja antena pogosto ni boljša, kako hitro vzpostaviti velika brezžična omrežja, jih izboljšati in odpraviti morebitne težave.

Spoznavanje brezžičnega routerja in vzpostavitev v omrežje wlan slovenija

Pravkar pridobljeno znanje o brezžičnih omrežjih bomo postavili na test, na router naložili odprtokodni firmware, se sprehodili skozi njegove možnosti in nenazadnje pa bo vsak svoj router sprogramiral za delovanje v mesh omrežju wlan slovenija, s tem pa bomo na delavnici ustvarili edinstveno omrežje nekaj desetih routerjev, ki bodo med sabo organizirano komunicirali.

Attachments