wiki:Dogodki/2016/03/DelavnicaOrganskaBrezzicnaOmrezjaMaribor
Last modified 3 years ago Last modified on 03/10/16 11:32:59

Delavnica Organska brezžična omrežja, Maribor

V sodelovanju z Radioamaterskim klubom Študent - S59DXX pripravljamo delavnico Organska brezžična omrežja, ki bo 19. marca ob 10.00 v kreativno ustvarjalnem centru Tkalka na Tkalskem prehodu 4.

poster

Organska brezžična omrežja

Novo tisočletje je prepletlo naš svet z brezžičnimi komunikacijami, mnoge naprave se povezujejo v omrežja brezžičnega interneta s tehnologijo WiFi, a so pri tem izjemno omejena na organizacijski ravni. wlan slovenija je organsko, odprto in živo brezžično omrežje. Nastaja, raste, se spreminja glede na okolico, se prilagaja in uspeva, kjer odprti in veseli ljudje sodelujejo.

V sobotni delavnici te bomo popeljali od osnov delovanja brezžičnega interneta in WiFi tehnologije in praktične vzpostavitve brezžične točke v odprtem brezžičnem omrežju wlan slovenija. Nato si boš v odprti delavnici KreatorLab s pomočjo laserskega rezalnika izdelal usmerjeno Yagi anteno za uporabo z vzpostavljeno wlan slovenija točko in jo tudi preizkusil v praksi. Raziskovanje komunikacijskih sistemov bomo nadaljevali s predstavitvijo radioamaterskih sistemov in z njimi vzpostavljali povezave z oddaljenimi kraji.

Na delavnico ste vabljeni vsi ljudje dobre volje in vseh starosti, tehnološko radovedni ali pa preprosto odprtega srca in želite izvedeti kako preprosto in varno deliti svoj interneti priključek z okolico. Za lažjo izvedbo je zaželjeno, da prineseš na delavnico svoj prenosni računalnik.

Po zaključku delavnice bo sledil tudi voden ogled Odprte varilnice piva BeerLab.

Prijava

Prosimo za informative prijave za lažjo izvedbo dogodka na pridem@wlan-si.net, prijavnine ni. Na delavnici lahko z donacijo 15EUR podpreš delovanje omrežja in vzpostavitev odprte točke nekej v Sloveniji ali pri sebi doma. Preberi več o omrežju.

Število udeležencev je omejeno, v primeru velikega zanimanja, pa se bomo potrudili delavnico čimprej ponoviti.

Vsa vprašanja, skrbi, predloge in graje lahko nasloviš na naslov za prijavo.

Izvedbo te delavnice je podprl Inštitut IRNAS Rače.

Spekter delavnice

Predstavitve bodo tehnične narave, vendar za udeležbo in razumevanje predznanje ni potrebno, vprašanje pa so izjemno zaželjena! Sledeči program je povsem okvirne narave, delavnica bo vključevala še kar nekaj drugih zanimivih tematik.

Uvod v Organska brezžična omrežja

Kratko in jedernato bomo povzeli program delavnice, se predstavili in zastavili delavnico po meri udeležencev.

Brezžične tehnologije

Spoznali bomo kako brezžične komunikacije potekajo, od kot izvirajo in kako sprejeti najboljši signal. Zakaj povezava včasih slabo deluje če stojimo blizu oddajnika in zakaj lahko s primernim prijemom prekinemo povezavo mobilnega telefona.

Brezžična omrežja

Preizkusili bomo kako uspešno prenesti sporočilo skozi množico na WiFi različici glasnega koncerta, spoznali kako uspešno deliti brezžično povezavo med nekaj uporabniki, prebivalci mesta ali pa kar svetom. Spoznali bomo zakaj večja antena pogosto ni boljša, kako hitro vzpostaviti velika brezžična omrežja, jih izboljšati in odpraviti morebitne težave.

Spoznavanje brezžičnega routerja in vzpostavitev v omrežje wlan slovenija

Pravkar pridobljeno znanje o brezžičnih omrežjih bomo postavili na test, na router naložili odprtokodni firmware, se sprehodili skozi njegove možnosti in nenazadnje pa bo vsak router sprogramiral za delovanje v mesh omrežju wlan slovenija, s tem pa bomo na delavnici ustvarili edinstveno omrežje nekaj desetih routerjev, ki bodo med sabo organizirano komunicirali.

Izdelava Yagi antene

Za konec delavnice pa bomo izdelali tudi Yagi anteno iz nekaj kovinskih palic in lasersko razrezane vezanega lesa in preizkusili delovanje antene.

Attachments