wiki:NaWikipedijo/CaptivePortal
Last modified 9 years ago Last modified on 01/14/10 01:04:14

Captive portal

Captive portal je vstopna spletna stran, ki se prikaže uporabniku omrežja, potem ko se priklopi na omrežje in prvič odpre neko spletno stran. To spletno stran posreduje router? omrežja in ne strežnik, na kateri se sicer nahaja zahtevana spletna stran. Router? namreč to prvo zahtevo prestreže in posreduje vstopno spletno stran.

V wlan ljubljana omrežju se uporablja captive portal za pozdrav uporabnikom omrežja s kratko predstavitvijo omrežja. Želimo si namreč, da bi se uporabniki zavedali, da uporabljajo odprto brezžično omrežje Ljubljane in mogoče koga privabili, da bi tudi sam sodeloval pri njem.

Dokler na novo prijavljeni uporabnik ne potrdi te pozdravne spletne strani, ne more dostopati do omrežja. Zato je potrebno odpreti poljubno spletno stran in potrditi pozdrav, ki se prikaže namesto te strani, tudi če sicer uporabnik ne bo brskal po spletnih straneh, ampak bo uporabljal omrežje kako drugače.

Pozdravno spletno stran je potrebno potrditi tudi po nekaj časa neaktivnosti v omrežju oziroma ko poteče sama potrditev.

Za captive portal uporabljamo program Nodogsplash.