wiki:NaWikipedijo/Konzola
Last modified 10 years ago Last modified on 03/15/09 16:06:22

Konzola

Računalniška konzola večinoma pomeni tekstovni vmesnik do računalniškega sistema, kjer lahko uporabnik preko ukazne vrstice izvaja ukaze in sledi njihovemu delovanju. Pogosto služi kot osnovni vmesnik do sistema. Ponavadi se uporablja SSH za dostop do virtualnih konzol sistema oziroma (v primeru enostavnih sistemov kot so WiFi routerji?) serijski kabel za dostop do sistemske konzole.

V wlan ljubljana omrežju uporabljamo dostop do konzole za vzdrževalna opravila na že postavljenih točkah in njih popravila, a v splošnem se trudimo, da je tega dela potrebnega čimmanj, saj zahteva večinoma nekaj predhodnih izkušenj z delom s konzolo. Tako se trudimo, da bi image generator zadostil večini splošnih potreb po vzdrževanju točk.

Konzolni dostop do sistema omogoča tudi nadaljnjo prilagajanje točk specifičnim željam in za radovedne uporabnike predstavlja zanimiv začetek raziskovanja delovanja omrežja in routerjev?. Tako se je možno na routerju? igrati in se hkrati učiti ter narediti tudi kaj novega. Seveda pa je potrebno pri tem paziti, da točka še vedno deluje skupaj z omrežjem in da vse dodatne spremembe zahtevajo dodatno previdnost pri nadgrajevanju sistema, predvsem pri nadgrajevanju z image generatorjem, ki takšne spremembe pobriše, saj za njih ne ve.