wiki:NaWikipedijo/MrezniKabel
Last modified 8 years ago Last modified on 12/06/10 01:15:08

Mrežni kabel

Mrežni kabel se uporablja za povezovanje mrežnih naprav. Dandanes je najpogosteje sestavljen iz kabla s štirimi paricami in konektorjema na vsaki strani. Kabli so različnih kategorij, najpogosteje se uporabljajo kabli nekje od kategorije 5 višje, ki zadostujejo za 100 Mbit/s povezave.

Konektorji so pritrjeni na vsakem koncu kabla tako, da kontakti na konektorju ustrezajo določenim žičkam paric. Vrstni red oziroma kombinacija teh žičk na kontaktih je pomembna, saj žičke zvezane v nepravilnem vrstnem redu, pa čeprav je na drugi strani ustrezen vrstni red, ne varujejo pred šumom pri prenosu in efektivno onemogočajo kable daljše od le nekaj metrov.

V splošnem obstaja dva vrstna reda vezav žičk in vseeno je, za katerega izmed njih se odločiš, dokler je na obeh straneh kabla enak vrstni red. Zaradi usklajenosti in lažjega vzdrževanja je dobro, če se povsod po wlan ljubljana omrežju uporablja isti vrstni red. Uporabljamo zaporedje po standardu T568A:

  1. belo-zelena
  2. zelena
  3. belo-rumena (belo-oranžna)
  4. modra
  5. belo-modra
  6. rumena (oranžna)
  7. belo-rjava
  8. rjava

Velja opisano oštevilčenje kontaktov:

No image "RJ-45_TIA-568A_Left.png" attached to PoE

Pozor: Obstaja tudi standard T568B, kjer so žičke zelenih in rumenih (oranžnih) barv zamenjane. Tudi ta prav tako dobro deluje in z njim ni nič narobe, le zagotoviti je potrebno, da je na obeh straneh kabla enaka vezava. Za zmanjševanje možnosti pomote uporabljamo zgoraj opisano zaporedje.

PoE

Po mrežnem kablu je možno tudi napajati napravo z električno energijo. Temu se reče PoE (power over ethernet).

Več