wiki:NaWikipedijo/PoE
Last modified 8 years ago Last modified on 12/06/10 01:13:54

PoE

PoE (power over ethernet) je pristop k napajanju mrežnih naprav kar preko mrežnega kabla. Mrežni kabel s štirimi paricami tako nosi komunikacijske podatke in enosmerno napajalno napetost za napravo.

S PoE lahko napajamo naprave, ki to podpirajo tovarniško ali pa so modificirane? za takšno uporabo. Pri napravah, ki komunicirajo s hitrostjo 100 Mbps je modifikacija na PoE relativno preprosta, saj uporabljajo samo 2 komunikacijski parici, tako da se drugi dve parici preprosto zvežeta tako, da prenašata električni tok. Medtem ko je PoE pri gigabitni povezavi zahtevnejši.

PoE razpored žičk

Pozor: Napačen vrstni red vezave žičk lahko okvari napravo (in najverjetneje jo tudi bo). Žal tudi ne uporabljajo vse naprave tega standarda in tudi ne podpirajo vseh napajalnih napetosti, tako da je potrebno pred tem natančno preveriti za konkretno napravo na kakšen način podpira PoE (in če ga sploh).

PoE standard IEEE 802.3af določa razpored žičk za mrežni konektor RJ45 (8P8C) po standardu T568A:

  1. belo/zelena – podatki
  2. zelena – podatki
  3. belo/rumena (belo/oranžna) – podatki
  4. modra – VCC, pozitivna napetost PoE
  5. belo/modra – VCC, pozitivna napetost PoE
  6. rumena (oranžna) – podatki
  7. belo/rjava – GND, negativna napetost PoE (zemlja)
  8. rjava – GND, negativna/zemlja napetost PoE (zemlja)

Velja opisano oštevilčenje kontaktov:

Pozor: Obstaja tudi standard T568B, kjer so žičke zelenih in rumenih (oranžnih) barv zamenjane. Tudi ta prav tako dobro deluje in z njim ni nič narobe, le zagotoviti je potrebno, da je na obeh straneh kabla enaka vezava. Za zmanjševanje možnosti pomote uporabljamo zgoraj opisano zaporedje.

Več

Attachments