wiki:Projekti/Haloze
Last modified 6 years ago Last modified on 02/17/13 11:21:16

Haloze

Projekt v Halozah. Na lokaciji radioamaterja Marka S52SK na naslovu Slatina 77 smo v juliju 2011 vzpostavili najdaljšo WiFi povezavo v projektu WLAN Slovenija in sicer kar 41km dolgo brezžično povezavo med Urbanom in Slatino 77. Nato so bili spravljeni v pogon štirje routerji in sicer Slatina77, Slatina-77-jug, Slatina77-vzhod in Slatina77-zahod s katerimi pokrivamo okoliške točke na 2,4 Ghz. Nato smo se odločili, da k zadevi pristopimo s vso resnostjo, kar se tudi vidi iz zemljevida omrežja. Trenutno je v sistem vključenih 30 točk.

Ob koncu leta 2011, smo začeli z izgradnjo hrbtenice omrežja in sicer na frekvenci 5Ghz. S tem smo pridobili večjo stabilnost in prepustnost omrežja, ter boljšo hitrost na daljše razdalje. Prispevek s slikami si lahko ogledate na naslednji povezavi hrbtenica-v-halozah. Na 5 Ghz smo naredili link s korenjak17a in z občino Cirkulane, v januarju bomo povezali še točko maliokič41. V začetku leta 2012, bo začel delovati VPN link z občino Cirkulane, ter s tem povečali prepustnost interneta.

ZANIMIVOST

Na zgoraj omenjeni lokaciji v sodelovanju s Stanford solar centrom iz Amerike obratuje tudi SID monitor (z njim zaznavamo nenadne spremembe v zemeljski ionosferi, katere povzročajo izbruhi na soncu). To je prvi tovrstni projekt v Sloveniji in eden redkih v Evropi.

Prav tako v sodelovanju s Stanfordsko Univerzo in Univerzo Riverside v Kaliforniji je v Halozah pričela obratovati prva zasebna potresna opazovalnica v Sloveniji. Pohvalimo pa se lahkoo tudi s svojo meteorološko vremensko postajo.

CILJI ZA LETO 2012

Postavitev omni anten z direktno povezavo do slatine77 na 5Ghz, na lokacijah, ki še ne pokrivajo wifi signala. V krajih: Gradišča, Paradiž, Meje, Pohorje, Gruškovec, Veliki Vrh in Dolane. S postavitvijo omni anten na omenjenih lokacijah, bi zagotovili wifi signal po celotni občini Cirkulane.

Vzpostavitev povezave na 5Ghz do lokacije z optično povezavo interneta (10/10M).

Vzpostavitev linka Stojnci-Gradišče-Slatina.

Postavitev spletne strani.

Postavitev panoramske kamere na kraj Cirkulane.

DOGAJANJE V HALOZAH

postavitev povezave SLATINA-URBAN 29 julij 2011

Projekt HALOZE

Postavitev HRBTENICE na 5Ghz 26 december 2011

Članek o wlan slovenija in projektu Haloze

KONTAKT

Kontaktni osebi: Marko, marko@wlan-si.net, David, david@wlan-si.net.

Koordinacijski poštni seznam projekta.

Odprti ticketi

Sledijo odprti ticketi za ta projekt. Če najdeš kaj, kar bi te zanimalo (da se kaj naučiš) oziroma kjer bi lahko pomagal/a, se kar javi (lahko kar v ticketu pustiš kakšen komentar, ali dodaš svoje uporabniško ime v Cc polje).

Ticket Summary Related nodes Blocked by

Attachments

  • cirkulanedec11.JPG (366.7 KB) - added by dklenc 7 years ago. Članek o wlan-slovenija projekt HALOZE, iz GLASILO občine Cirkulane dec2011